هوش . باهوش . ای کیو . هوش بالا . ای کیو بالا . بالا بردن هوش
۵
(۳)

ژنتیک و محیط در تعیین هوش چه نقشی ایفا میکنند؟ این سوال یکی از مباحث بحث برانگیز در طول تاریخ روانشناسی بوده است

علاوه بر مخالفتهایی در مورد اساس طبیعی هوش، روانشناسان زمان و انرژی زیادی را صرف بحث در مورد تاثیرات مختلف روی هوش افراد کرده اند. بحث روی یکی از سوالات مهم در روانشناسی تمرکز دارد: که کدام یک مهم تر است ژنتیک یا محیط؟ .

ژنتیک یا محیط ؟ کدامیک نقش بیشتری در تعیین هوش دارد؟

امروزه روانشناسان تشخیص داده اند که هر دو فاکتور ژنتیک و محیط در تعیین هوش نقش دارند. اما اینکه هر فاکتور چقدر تاثیر دارد، موضوع مهمی در تعیین آنهاست. مطالعات دوقلوها پیشنهاد میدهد که IQ به ژنتیک مربوط است. این تحقیق نشان میدهد که ژنتیک نقش بیشتری نسبت به فاکتورهای محیطی در تعیین IQ افراد دارد.

یک موضوع مهم درمورد ژنتیک این هست که هوش توسط یک ژن کنترل نمی شود. در واقع هوش نتیجه تعداد زیادی ارتباطات پیچیده بین چندین ژن است. ضروری است اشاره شود که ژنتیک و محیط برای تعیین اینکه چگونه ژنهای به ارث رسیده، تظاهر پیدا کنند در ارتباطند.”

 

برای مثال اگر یک فرد والدین قد بلند داشته باشد، احتمال اینکه آن فرد قد بلند شود زیاد است. در حالی که قد دقیق آن فرد میتواند تحت تاثیر عوامل محیطی مثل تغذیه و بیماری هم قرار بگیرد. یک کودک ممکن است که با ژنهای با هوش بالا متولد شود اما اگر در محیط محروم از نظر تغذیه وفرصت تحصیلات بزرگ شود احتمالا ضریب هوشی بالایی نخواهد داشت.

مطالعات تاثیرات ژنتیک روی هوش

مطالعات دوقلوها نشان میدهد که IQ دوقلوهای همسان نسبت به دوقلوهای ناهمسان تشابه بیشتری دارد. خواهر و برادرهای تنی نسبت به فرزند خوانده هایی که با هم و در یک محیط رشد میکنند، IQ مشابه تری دارند.. علاوه بر ویژگیهای ارثی فاکتورهای بیولوژی دیگر مثل سن مادر، در معرض مواد مضر قرار داشتن پدر و سوء تغذیه قبل از تولد، ممکن است روی هوش تاثیر داشته باشند. مطالعات نشان میدهد که افراد با هوش کمتر، احتمال جرمهای جنایی بیشتری دارند و بیشتر در معرض مواردی از جمله جراحت فیزیکی، از دست دادن دارایی ها و آسیبهای روانی و احساسی هستند.

مطالعات تاثیرات محیط روی هوش

IQ دو قلوهای همسانی که جدا از هم بزرگ میشوند نسبت به IQ دوقلوهای همسانی که باهم در یک محیط بزرگ میشوند تشابه کمتری دارد. حضور در مدرسه در نمره ی IQ تاثیر دارد. بچه هایی که ۱۲ ماه یا بیشتر شیر مادر مصرف میکنند IQ بالاتری (حدود ۳.۷) در ۳۰ سالگی دارند.(۱) چه عوامل محیطی موثری را در تغییرات هوش میتوان در نظر گرفت؟ برای مثال مطالعات نشان داده است که فرزندان اول IQ بالاتری نسبت به خواهر و برادرهای بعدی خود دارند. چرا؟ بسیاری از متخصصین معتقدند که فرزندان اول توجه بیشتری را از والدین خود دریافت میکنند. همچنین تحقیقات نشان داده است که والدین انتظار بیشتری از عملکرد بهتر فرزندان اول در وظایف مختلف دارند در حالیکه فرزندان بعدی با انتظارات کمتری در وظایف روبرو میشوند.


 

نظر شما برای ما ارزشمنده

با امتیاز دادن به این مقاله، نظرتون رو با ما به اشتراک بذارید

امتیاز: ۵ / ۵. تعداد: ۳

اولین نفر باشید که به این مقاله امتیاز میدین!

درباره نویسنده

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
سبد خرید
اشتراک گذاری
0
کامنت های بقیه رو ببینید و نظرتون رو بهمون بگیدx
Scroll to Top

برچسب‌ها:, , , , , , , , , ,